Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Milieusticker Parijs

Het milieu speelt een belangrijke rol binnen de Franse samenleving. Om deze reden heeft de Franse overheid sinds 15 januari 2017 een milieuzonde in de binnenstad van Parijs ingevoerd, waar alleen automobilisten met een ecovignet mogen rijden. Je herkent deze milieuzonde aan de term “Zone à Circulation Restreinte, ZCR”. De milieusticker wordt in zes verschillende varianten uitgegeven, wat aangeeft hoe schoon een voertuig is. Van deze categorieën mogen de eerste drie in de milieuzone komen. Aan de laagste drie categorieën kunnen bepaalde restricties worden opgelegd door de regering.

Milieusticker in Parijs voor Nederlanders

De milieuzone in Parijs geldt niet alleen voor de Franse bevolking. Ook Nederlandse toeristen dienen een milieusticker op hun auto te hebben, als zij met de auto door de milieuzone in Parijs rijden. Voor toeristen is de verplichting van het hebben van een milieusticker in Parijs vanaf begin maart ingevoerd, twee maanden na de invoering van het ecovignet voor de Fransen zelf.

Om als toerist aan een milieusticker voor Parijs te komen dien je deze online aan te vragen via de website www.certificat-air.gouv.fr. Tijdens het aanvragen van de milieusticker dien je het kenteken van je auto in te voeren en de milieusticker (€4,80 inclusief verzendkosten naar Nederland) te betalen met een creditcard. Zorg ervoor dat je de milieusticker voor Parijs tijdig bestelt, om te voorkomen dat je deze niet op tijd in huis hebt.

Boete voor auto’s zonder milieusticker in Parijs

Auto’s die in de milieuzone van Parijs gezien worden zonder milieusticker riskeren een boete van €68,-. Men start met het uitschrijven van deze boetes in de maanden na de invoering van het ecovignet voor toeristen (begin maart). Tot die tijd geldt een zogenaamde gedoogtijd, waarbij automobilisten in de milieuzone van Parijs nog geen boete kunnen krijgen.

Header foto bij: John-Mark Smith/Pexels

LET OP! Dit artikel is verouderd, lees ons actuele artikel

Bovenstaande artikel is verouderd, wil je ons actuele artikel omtrent de milieuzones in Frankrijk lezen?