Betalen in Frankrijk

Frankrijk behoort tot de Europese unie en is een modern land. Betalen kan in Frankrijk dan ook vaak gewoon contant, met een pinpas of met een creditcard. De Fransen zelf kunnen zelfs nog betalen met de zogenaamde betaalcheque.

In Frankrijk betaal je met de Euro.

Geldautomaten

In heel Frankrijk zijn voldoende betaalautomaten te vinden om geld op te kunnen nemen. (GAB = guichet automatique bancaire of DAB = distributeur automatique de billets)

Bijna overal in Frankrijk kun je tegenwoordig je bankpas gebruiken. Het gebruik van je bankpas in Frankrijk is meestal gratis maar kent wel een limiet. Het gestelde limiet is per bank verschillend.

Creditcards

Bij bijna alle hotels, restaurants, winkels, tolwegen en bemande tankstations worden creditcards geaccepteerd. Ook op de tolwegen kun je met een creditcard betalen. Meestal kost het betalen met een creditcard geld. De exacte kosten voor het gebruik van de creditcard verschillen per bank en per creditcard.

♥ TIP: Zorg dat je altijd contant geld op zak hebt in Frankrijk. Op sommige locaties zal men je buitenlandse creditcard of bankpas niet accepteren.

Hoeveel fooi geef je in Frankrijk?

In Nederland is het gebruikelijk om wat extra's te geven bij het afrekenen in een hotel, bar of restaurant. In Frankrijk is dit niet gebruikelijk om te doen. In hotels, restaurants of bars zet men al standaard 15% service compris op de rekening zetten. Bij duurdere restaurants of hotels is het echter wel gebruikelijk om nog 5% extra fooi te geven.

Normaal restaurant: De fooi staat al op de rekening(15%).
Luxe restaurant: De fooi staat op de rekening(15%) + 5%.
Taxi: 10% van de ritprijs.

Ook als de fooi al aangegeven staat op de rekening, is het gebruikelijk om het kleine wisselgeld te laten liggen. Het is ook gebruikelijk om de rekening naar boven af te ronden.