Douaneregels Frankrijk

Ga je binnenkort op vakantie naar Frankrijk? Houd er rekening mee dat er bepaalde douaneregels in Frankrijk gelden. Niet alleen moet je in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten om Frankrijk binnen te kunnen komen, ook mag je niet zomaar alles meenemen. Er gelden onder meer in- en uitvoerrechten voor alcohol, tabak, geld en levensmiddelen die je meeneemt van en naar je vakantie in Frankrijk.

De juiste reisdocumenten meenemen

Wanneer je per auto naar een hotel of camping in Frankrijk reist is de kans relatief klein dat men naar je reisdocumenten zal vragen. Veel grenzen tussen Frankrijk en buurlanden zijn immers zonder controles over te steken. Toch is het belangrijk om de juiste reisdocumenten bij je te hebben! Voor Nederlanders geldt dat zij in het bezit moeten zijn van een identiteitsbewijs of paspoort om in Frankrijk te mogen verblijven.

Niet alleen volwassenen moeten geldige reisdocumenten hebben, ook is het sinds 2012 voor kinderen verplicht om hun eigen reisdocument mee te nemen. Zij mogen niet langer worden bijgeschreven op het paspoort van hun ouders.

Invoerrechten voor alcohol

Bij een vakantie in Frankrijk gelden er bepaalde invoerrechten voor het meenemen van alcohol naar een hotel of camping. Per persoon van 17 jaar en ouder mag maximaal 10 liter drank worden meegenomen met een alcoholgehalte van meer dan 22%, 20 liter drank met een alcoholgehalte tot 22%, 90 liter wijn (maximaal 60 liter mousserende wijn) en 110 liter bier. Let op, dit geldt voor het importeren van alcohol uit landen die lid zijn van de EU.

Wanneer je vanuit een niet-EU-land alcohol meeneemt naar een camping of hotel in Frankrijk gelden andere richtlijnen. In dit geval mag je per persoon van 17 jaar en ouder 1 liter drank met een alcoholgehalte van meer dan 22% meenemen, 2 liter drank met een alcoholgehalte tot 22%, in combinatie met 4 liter wijn (niet-mousserende wijn) en 16 liter bier.

♥ Tip: Wil je alles weten over het meenemen van wijn uit Frankrijk? Klik hier om ons artikel over het meenemen van wijn te lezen.

Contanten meenemen naar Frankrijk

Om tijdens je vakantie geen tekort aan contanten te hebben, kiezen veel Nederlandse vakantiegangers voor het meenemen van een bepaalde hoeveelheid contant geld. Voor EU-landen geldt dat inwoners binnen- en buitenlandse betaalmiddelen vrij mogen invoeren in Frankrijk. Daarbij geldt dat de binnen- en buitenlandse betaalmiddelen ook weer vrij mogen worden uitgevoerd als je uit Frankrijk vertrekt.

♥ TIP: Je kunt in Frankrijk met je Nederlandse bankpas pinnen! Voor je eigen veiligheid is het dus verstandig om de hoeveelheid contant geld te beperken.

Het invoeren van tabak in Frankrijk

Net als voor het invoeren van drank in Frankrijk is het voor ieder persoon van 17 jaar en ouder legaal om tabak in te voeren in Frankrijk. Vanuit een EU-land mogen 800 sigaretten, 400 cigarillo’s (maximaal 3 gram per stuk), 200 sigaren en 1 kilogram aan tabak worden meegenomen. Let op, het gaat hierbij om een combinatie van bovenstaande elementen! Vanuit niet-EU-landen mogen minder rookwaren worden meegenomen, namelijk: 200 sigaretten, of 100 cigarillo’s (maximaal 3 gram per stuk), of 50 sigaren, of 250 gram tabak.

Overige producten meenemen

Voor sommige andere producten die je tijdens een vakantie in Frankrijk mee wilt nemen vanuit Nederland gelden aanvullende douaneregels. Levensmiddelen en souvenirs mogen vanuit EU-landen bijvoorbeeld onbeperkt worden in- en uitgevoerd, mits dit voor eigen gebruik is. Bij het in- en uitvoeren van geneesmiddelen is het raadzaam om een medisch paspoort mee te nemen, waarin de reden voor het gebruik van medicijnen vermeld staat.