Frankrijk Algemeen

Voor veel mensen behoort Frankrijk tot hun favoriete vakantiebestemmingen! Frankrijk is van oorsprong een republiek met een oppervlakte van 543.965 vierkante kilometer. Hiermee is het land qua oppervlakte het op een na grootste West-Europese land en het 37e land van de gehele wereld. Het oppervlakte van Frankrijk is te vergelijken met dat van Spanje en Portugal samen en is ongeveer dertien keer zo groot als Nederland.

Veel van de Franse grenzen zijn natuurlijk en worden gevormd door de Atlantische Oceaan, het Nauw van Calais, Het Kanaal, de Rijn, het Jura-gebergte, de Alpen, de Pyreneeën en de Middellandse Zee. Landen waar Frankrijk aan grenst zijn België, Luxemburg, Duitsland, Italië, Monaco, Spanje en Andorra.

Overzeese departementen

Frankrijk is meer dan het land zoals we die in West-Europa kennen. Zo behoren ook de overzeese departementen als Guadeloupe, Frans Guyana, Martinique, Nieuw-Caledonië, Vanuatu, Frans Polynesië, Wallis en Ventura en Reuinon tot het Franse grondgebied. Wist je dat zelfs een deel van Antarctica tot het Franse grondgebied behoort? Het gaat hierbij om Adélieland. Al deze gebieden zijn vertegenwoordigd in de Franse Nationale Vergadering. Veel mensen kiezen echter voor een vakantie in Frankrijk zelf.

Het klimaat

Veel mensen boeken een vakantie naar Frankrijk vanwege het overwegend fijne klimaat uit dit land. Er komen vier verschillende klimaten voor, namelijk: een Middellands Zeeklimaat langs de kust van de Middellandse Zee en in het zuidelijk deel van het Rhônedal, een gematigd zeeklimaat in het westen van het land, een landklimaat in het oosten en een overgangsklimaat in het midden van Frankrijk. De wisselende klimaten zijn te verklaren door het verschil in landschap in deze Franse gebieden. Hierbij speelt ook de zeewind vaak een bepalende rol.

Het merendeel van de mensen die een Franse vakantie boekt, kiest voor een bestemming aan de Middellandse Zee. Hier is het zomers droog en warm, wat ideaal is voor een strandvakantie! In de winter is het in dit gebied vaak zacht en vochtig. In deze periode is het land ook geschikt om in sommige gebieden te skiën. Ook in de winter is het land uitermate geschikt om een heerlijke en ontspannen stedentrip te maken.

♥ TIP: Wil je veel zon pakken in Frankrijk? Dan kun je het beste in de maanden mei, juni, september afreizen naar Frankrijk. Wil je meer weten over de beste reistijd voor Frankrijk of over het klimaat? Klik dan hier.

Het landschap

Het Franse landschap loopt uiteen van laagvlakten en kusten, tot oude en jongere gebergten die zich in het zuiden en oosten van Frankrijk bevinden. Circa 25% van het totale oppervlakte van het land is gevuld met deze gebergten. Het grootste deel van het oppervlakte van Frankrijk bestaat echter uit laagland en heuvelland. Onder het heuvelland verstaan we gebieden met heuvels van niet meer dan 500 meter hoog.

Tot de oudste gebergten van Frankrijk behoren onder meer het Armoricaans Massief in Bretagne, de uitlopers van de Belgische Ardennen, de Vogezen en het Centraal Massief. Zeker de Vogezen zijn een populaire Franse vakantiebestemming in Frankrijk. Er kan hier heerlijk gewandeld en gefietst worden door de prachtige Franse natuur. Kenmerkend voor het Centraal Massief zijn de diep ingesneden rivieren, waarvan de kloof bij de rivier de Ardèche een van de beste voorbeelden is. In het Franse landschap kun je nog oude vulkanen tegenkomen, die inmiddels allemaal dood zijn. De Puy de Dôme is de hoogste berg uit de vulkaanketen in Frankrijk.

♥ TIP: Wist je dat Frankrijk in de winter uitermate geschikt is om te skiën? Lees hier alles over Skiën in Frankrijk.