Frankrijk klimaat

Opvallend aan Frankrijk is het grote verschil in het klimaat van de verschillende Franse gebieden. Dit is te verklaren door te kijken naar de invloed van de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en de verschillende gebergten binnen het Franse landschap op het Franse klimaat. In totaal zijn er vier verschillende klimaten in Frankrijk van elkaar te onderscheiden.

Middellandse Zeeklimaat in het zuiden

Het zuidelijke deel van Frankrijk, langs de kust van de Middellandse Zee en rond het Rhônedal, kent een Middellands Zeeklimaat. Dit betekent dat de zomers hier vaak droog en warm zijn, terwijl het in de winter zacht en vochtig is. Bij een bezoek aan dit gebied dien je rekening te houden met een mogelijke mistral in het Rhônedal, wat een harde koude valwind is die uit het Centraal Massief komt.

Gematigd zeeklimaat in het westen

In het westelijke deel van Frankrijk heerst een gematigd zeeklimaat, waarbij het verschil in zomer- en wintertemperatuur relatief klein is. Gemiddeld genomen is de jaartemperatuur in dit gebied 11 graden Celsius. Er kan in dit deel van Frankrijk door het hele jaar neerslag vallen, al valt de meeste regen in de herfst.

Oost-Frankrijk: een landklimaat

Het oostelijke deel van Frankrijk kent een landklimaat, wat zich kenmerkt door de koude winters. Gemiddeld genomen kent Oost-Frankrijk 83 vorstdagen per jaar. Ook de zomers zijn hier vaak veel koeler dan in andere delen van Frankrijk, met een gemiddelde temperatuur van 19 graden Celsius.

Overgangsklimaat in Midden-Frankrijk

Tot slot heerst er in Midden-Frankrijk een overgangsklimaat, waarbij de eigenschappen van het zee- en landklimaat uit andere delen gecombineerd worden. De temperatuurverschillen zijn ten opzichte van het gematigd zeeklimaat wat groter, maar er valt minder neerslag door het jaar heen.