Praktische tips voor Frankrijk

Ieder jaar trekken duizenden Nederlanders richting het warme Frankrijk, om te genieten van een welverdiende vakantie. Fijn aan dit land is onder meer de relatief korte reisafstand vanuit Nederland, het zomerse klimaat en het heerlijke eten. Breng een bezoek aan het romantische Parijs, ontspan op een Frans strand, of trek naar de Pyreneeën voor een actievere vakantie. In dit artikel vind je verschillende praktische tips voor een vakantie in Frankrijk.

Reis plannen naar Frankrijk

Frankrijk behoort net als Nederland tot de Europese Unie, waardoor je aan een identiteitsbewijs als reisdocument in Frankrijk voldoende hebt. Hoewel een rijbewijs in Nederland ook als identiteitsbewijs gezien wordt, geldt dat in Frankrijk niet. Alleen je paspoort of identiteitskaart zijn geldige reisdocumenten. Het is afhankelijk van het type vakantie waarvan je wilt gaan genieten, wat het meest geschikte vervoersmiddel is voor je reis naar Frankrijk. Om verschillende steden te kunnen bezoeken, kun je bijvoorbeeld het beste per trein of vliegtuig reizen. Het verkeer in Frankrijk is chaotisch, waardoor het vaak niet prettig is om met de auto door een Franse stad te rijden. Voor het reizen per trein is het belangrijk om ruim voor vertrek tickets te reserveren. Des te eerder je dit doet, des te goedkoper de tickets ook zijn.

Voor een strandvakantie is een auto echter zeer geschikt. Je kunt op weg naar het strand voor een groot deel over de Franse snelwegen rijden. Houd er wel rekening mee, dat je tol betaalt voor het gebruik van de tolwegen (Péage). De wegen die tot de Route National worden gerekend kun je zonder tol te betalen gebruiken.

♥ TIP: Wil je meer weten over de toltarieven in Frankrijk? Klik hier.

Medische hulp in Frankrijk

Vraag voor vertrek een zogenaamde European Health Insurance Card (EHIC) aan bij je Nederlandse zorgverzekeraar. Met deze gratis kaart heb je kosteloos recht op medische hulp binnen Frankrijk. Niet alle klachten op het gebied van je gezondheid worden gratis behandeld met deze kaart. Zo dien je voor tandheelkundige problemen zelf te betalen of een aparte verzekering af te sluiten. Voor het behoud van je gezondheid in Frankrijk hoef je geen vaccinaties of andere preventieve medicijnen mee te nemen.

Franse taal

Een groot deel van de Franse bevolking, met name de wat oudere Fransen, spreken enkel Frans en slechts een klein beetje of helemaal geen Engels. Het kan zodoende verstandig zijn om vooraf enkele woorden uit de Franse taal te leren. Zo kun je jezelf beter verstaanbaar maken bij het bestellen van eten in Frankrijk, bij het uitleggen van medische problemen, enzovoorts. Neem ook een Frans woordenboek mee, of download vooraf een app op je mobiele telefoon om woorden te kunnen vertalen in geval van nood.

Verkeer

Zoals reeds beschreven, is het verkeer in Frankrijk chaotischer dan in Nederland. Men neemt het minder nauw met de verkeersregels, waardoor de kans op schade aan je voertuig groter is dan in Nederlandse steden. Daarbij rijden Fransen vaak veel harder dan is toegestaan op wegen. Mocht je met pech langs de kant van de weg komen te staan, dan is het dragen van een reflecterend veiligheidshesje verplicht. Daarbij is het niet toegestaan om zonder hands-freefunctie te bellen achter het stuur.

Langs de meeste hoofdwegen kun je benzine kopen. Houd er echter rekening mee dat je hier nauwelijks meer Euro 95 kunt tanken. Een alternatief is SP95-E10, wat staat voor Sans Plomb (ongelood) 95 in combinatie met 10% bio-ethanol. Bekijk voor je vertrek of je auto bestand is tegen deze benzine in Frankrijk.

♥ TIP: Meer weten over Tanken in Frankrijk? Lees dan onze speciale pagina over tanken in Frankrijk. 

Lokale gewoontes in Frankrijk

Fransen zijn gewend om drie of vier keer per dag te eten, wat vergelijkbaar is met ons eigen eetpatroon. Ze nemen in Frankrijk echter langer de tijd voor hun eten en nemen vaak kleinere porties. In Frankrijk is de lunch, le déjeuner, de belangrijkste maaltijd, waarbij veel Fransen naar gezellige restaurantjes trekken. Ook goed om te weten is dat Fransen veel waarde hechten aan etiquette. Dit betekent dat je mensen met twee woorden aan zou moeten spreken en altijd met “u” benadert, in plaats van “je”. Zowel bij een ontmoeting, als bij een afscheid is het gebruikelijk om elkaar de hand te schudden.