Reisdocumenten Frankrijk

Wanneer je naar Frankrijk op vakantie gaat is het belangrijk om vooraf je reisdocumenten te controleren. Zijn je reisdocumenten nog lang genoeg geldig? Beschik je over de juiste reisdocumenten om Frankrijk in te kunnen komen? Enzovoorts. Wanneer je met andermans auto naar je camping of hotel in Frankrijk rijdt is het belangrijk om te kijken welk rijbewijs je verplicht bij je moet hebben om te mogen rijden.

Geldige reisdocumenten binnen Frankrijk

Om Frankrijk binnen te kunnen komen heb je geen visum nodig, maar volstaat een geldig paspoort of een Nederlandse identiteitskaart. Vaak wordt er niet naar je reisdocumenten gevraagd als je per auto naar een hotel of camping in Frankrijk reist. Dit geldt natuurlijk niet als je naar Frankrijk vliegt!

Sinds 2012 is het ook voor kinderen verplicht om een eigen reisdocumenten mee te nemen voor een vakantie in Frankrijk. Het is niet langer toegestaan om enkel met een bijschrijving in het paspoort van een van beide ouders te reizen. Dit was voorheen namelijk nog wel voldoende!

♥ TIP: neem altijd een kopie van een niet-meereizende ouder mee in combinatie met een toestemmingsformulier van deze ouder. Op deze manier kun je controles binnen de Schengenzone sneller passeren.

Nederlands rijbewijs in Frankrijk gebruiken

Het Nederlandse rijbewijs is ook geldig in Frankrijk. Je hebt bijvoorbeeld een rijbewijs nodig bij het huren van een voertuig, of als je met je eigen auto naar Frankrijk afreist. Het is niet noodzakelijk om een extra internationaal rijbewijs (IRB) aan te vragen voor een vakantie in Frankrijk. Houd er echter rekening mee dat sommige autoverhuurders aanvullende eisen stellen. Dit kan bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd zijn, een minimaal aantal jaar dat je een rijbewijs moet hebben, etc.

Ook voor het besturen van een brom- of snorfiets in Frankrijk heb je een geldig Nederlands rijbewijs nodig.