Werken in Frankrijk

Werken in Frankrijk

Sta je op het punt om blijvend naar Frankrijk te emigreren, of wil je hier tijdelijk werken tijdens de zomerperiode? In dat geval is het verstandig om vooraf uit te zoeken hoe je hier kunt gaan werken. Je wilt immers voldoende inkomsten generen om in je levensonderhoud te kunnen voorzien. Doordat Frankrijk net als Nederland lid is van de Europese Unie hoef je geen werkvergunning aan te vragen om hier te werken. Het spreekt voor zich dat je wel in het bezit moet zijn van een geldig identiteitsbewijs. Waar een rijbewijs in Nederland als identiteitsbewijs geldt, is dit in Frankrijk niet het geval. In Frankrijk wordt alleen je paspoort of je identiteitskaart als een geldig identiteitsbewijs beschouwd.

Tijdelijke vakantiebaan in Frankrijk vinden

Wanneer je een tijdelijke vakantiebaan in Frankrijk wilt uitvoeren, kan het verstandig zijn om dit via een Nederlandse organisatie te doen. Er zijn verschillende organisaties die je kunnen helpen bij het vinden van animatiewerk op campings, werk in horecagelegenheden in Frankrijk, enzovoorts. Doordat dergelijke organisaties de nodige contacten in Frankrijk hebben, zal het relatief eenvoudig zijn om op deze manier te werken in Frankrijk. Zelf een vakantiebaan in Frankrijk zoeken kan onder meer door open sollicitaties naar Franse campings te sturen. Zoek hierbij in het bijzonder naar campings in gebieden met een groot aantal Nederlandse toeristen. Voor deze campings kan het immers fijn zijn om een Nederlands sprekende werknemer te hebben voor de Nederlandse campinggasten.

♥ TIP: Nederlandse toeristen trekken in de zomermaanden voornamelijk naar de gebieden aan de Middellandse Zee.

Vast werken in Frankrijk na je emigratie

Mocht je naar Frankrijk emigreren en vast willen werken in Frankrijk, kun je in dit land zelf op zoek gaan naar vacatures. Er zijn verschillende Franse websites waarop vacatures worden aangeboden. Deze websites zijn te vergelijken met soortgelijke Nederlandse vacaturewebsites. Vaak dien je eerst een account aan te maken, waarna je met je CV en een korte motivatiebrief op vacatures kunt reageren. Deze motivatiebrief wordt in Frankrijk vaak zeer formeel geschreven en omvat een A4-tje. Je CV mag uit maximaal twee A4-tjes bestaan. Naast de vacaturewebsites hebben veel nationale en lokale Franse kranten een pagina met vacatures voor mensen die willen werken in Frankrijk.

♥ TIP: Kijk eens naar vacatures bij VVV-kantoren in de grote Franse steden. Vaak zoekt men voor VVV-kantoren internationale werknemers, omdat zij meerdere talen spreken. Ideaal voor toeristen die uit Nederland afkomstig zijn.

Solliciteren voor een baan in Frankrijk

Net als Nederlandse bedrijven, hechten ook Franse bedrijven een grote waarde aan een diploma. Het is zodoende verstandig om je diploma’s op je CV te vermelden als je deze naar bedrijven stuurt. Het spreekt voor zich dat je deze opleidingen naar het Frans of Engels dient te vertalen. Om in aanmerking te komen voor werk in Frankrijk, is het belangrijk om de Franse taal te beheersen.

Houd er rekening mee dat de Franse bedrijfscultuur anders is dan de cultuur binnen Nederlandse bedrijven. Zo is de afstand tussen een werknemer en werkgever groter en wordt er minder to the point met elkaar gesproken op de werkvloer.